Altergængere i Troldhede Kirke 1908-1936

Interessante data fra Kommunionbogen

I Troldhede Kirkes første år blev der ført en kommunionbog, hvori kirken indførte de nadvergæster, der deltog i altergangen. Ordet ‘kommunion’ stammer fra latin og betyder ‘fællesskab’.

Det som kan være interessant – ud fra en lokalhistorisk synsvinkel – er nok mere hvilke personer der deltog. Og når vi taler om ‘personer’ i den angivne periode, må vi desværre nøjes med mandens navn og stilling. Hustru, søn og datter blev ofte ikke nævnt med deres navne.

Med til historien hører også, at præsten ikke altid førte alle altergængere ind i kommunionbogen. Ofte blev det kun byens ‘spidser’ der blev nævnt med navn. Resten indgik blot i det samlede besøgstal for den enkelte kirkedag.

I vores dokumentarkiv finder du den originale kommunionbog og en total og søgbar afskrift af bogen i en PDF-format.

Har du lyst til en projekt?

Hvis man f.eks. sammenholder kommunionbogen med folketællingerne i 1880, 1890, 1901, 1911, 1916, 1921, 1925 og 1930 kan man stykke et billede sammen omring indbyggerne i og omkring Troldhede i denne periode. Skulle der være nogen som har lyst til at arbejde med dette spændende projekt?

Opgaven kan løses i samarbejde mellem flere og vil foregå alene på “distancen”. Ingen behøver rejse sig fra stolen for at deltage i projektet :-).  Er du interesseret i at melde dig eller høre mere, så kontakt arkivets webmaster.

Skriv en kommentar

4 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.