Erindringer fra en tid i Troldhede

”Erindringer fra mit liv”

Af Svend Frandsen, 2016.

 

Anledningen til at vi kom til Troldhede, var som tidligere fortalt, at min far havde fået arbejde på Bruunshaab Papfabrik, hvor direktør Oscar Smith var i færd med at forberede fremstilling af isoleringsplader, et arbejde som far blev meget involveret i. O. Smith havde opkøbt en nedlagt klædefabrik i Troldhede, som skulle være base for fremtidig produktion. Far fik så tilbudt arbejde på fabrikkens værksted og fortsatte herfra arbejdet med pladeeksperimentet.” Citat fra bogen.

Kom til Troldhede som 10-årig.

Evald Frandsen og hans kone, Mary samt deres fire børn: Svend, Grethe, Jørgen og Hugo var en af de fem familier, der i 1934 flyttede fra Rindsholm (lidt øst for Viborg) til Troldhede. Familien boede først hjørneejendommen Sdr. Feldingvej 3, flyttede herefter til en af de to lejligheder i “Rosenvang” (Kirkegade) for så senere at købe huset på Dalgasgade 47, som Evald renoverede.

Tiden i Troldhede og Borris.

Især perioden i Troldhede og Borris er for os “lokale” værd at læse. Om at komme ind under en ny skoleordning, som han ikke havde været vant til. At komme tidligt ud at tjene,  om gymnastik og fodbold. Og om oplevelserne, da krigen brød ud, og hvad den kom til at betyde for Svend.

 

”En dag blev jeg kontaktet af landbrugslærer Hans Jørgen Jørgensen, som spurgte, om jeg var parat til at indgå i illegalt arbejde. Det sagde jeg selvfølgelig ja til. Han fortalte, at det i første omgang drejede sig om at fremstille og distribuere illegalt skriftligt materiale. Senere skulle det så blive andre, mere alvorlige aktiviteter.” Citat fra bogen.

 

Talentfulde sønner.

Den resterende del af erindringerne er bestemt værd at bruge tid på at læse. Han beskriver levende om et usædvanligt spændende liv, som førte ham frem til at blive en af landets førende arkitekter.

At læse om hans to sønner Jørgen Frandsen og Lars Frandsen, som fik hver sine forskellige løbebaner, er beviset på iboende talenter, som er gået i arv fra forældrene.

Svend Frandsen er i dag i sit 95. år.

Troldhede Lokalarkiv vil gerne takke Svend Frandsen for tilladelsen til at måtte bringe hans interessante og spændende beretning om sit liv indtil nu.

I forbindelse med sit arbejde med krøniken ”Troldhede, De Fem Familier og Bruunshaab – et strejftog i Midt- og Vestjylland”, kom Poul Dahl i kontakt med Svend Frandsen og har bistået med at redigere erindringsbogen. Poul Dahls forældre – Kristine og Esper Dahl – var en af de fem familierne, der i 1934 flyttede fra Rindsholm (lidt øst for Viborg) til Troldhede – ligesom Svend Frandsen, hans søskende og forældrene Mary og Evald Frandsen.

Find “Erindringer fra mit liv” her.