Hvad var mere naturligt end at åbne dørene og arkivskabene, når knap 200 tidligere elever på Troldhede Skole var samlet til skolefest samme dag i Troldhede Kultur- og Idrætscenter.
Omkring 50 interesserede lagde vejen forbi Troldhede Lokalarkiv, da arkivet inviterede til ”Åbent Hus” lørdag den 6. oktober 2018.
Genkendelser, oplevelser og masser af smil. ”Jamen, er det ikke…?” – sådan lyd det mange gange, når der flittigt blev bladret rundt i billeder og dokumenter. Minderne strømmede frem og erindringer blev delt. Ofte afbrudt af et eller flere: ”Kan du så ikke også huske …”. Jo, minderne væltede frem og kaldte på endnu flere erindringer.
En klokke med historie.
Tidligere mælkemand i Troldhede, Hans Jensen kom også forbi for at se om klokken, som han afleverede til arkivet, nu også stadig var der. Og det var den naturligvis. En klokke med meget historie. Aksel Gåsdal, som var mælkemand før Hans Jensen, brugte klokken, når mælkebilen kørte rundt i byen og oplandet. Og i modsætning til Hjem Is klokken, som mange kender i dag, skulle mælke klokken svinges ud af vinduet. Ofte et job for den lille mælkedreng.
Arkivets arbejde
Troldhede Lokalarkiv har valgt en lidt anden måde at formidle på end en række af landets øvrige lokalhistoriske arkiver. Webmaster John Søndergaard Nielsen kunne bl.a. fortælle de fremmødte, at arkivet i Troldhede ønsker at gøre arkivalierne langt mere tilgængelige for interesserede. Dette kommer bl.a. til udtryk ved at man kan downloade billeder og dokumenter direkte fra troldhedearkiv.dk, som er arkivets formidlingskanal.
En af de helt store opgaver for arkivet lige nu – og det næste par år – er løbende at lægge informationer op på hjemmesiden om hvilke arkivalier, som arkivet er i besiddelse af. Det skal netop være med til at gøre formidlingsopgaven mere nærværende for interesserede, som derigennem kan få indsigt i hvad arkivet opbevarer.
Bidragydere kan også uploade billeder og dokumenter til arkivet via hjemmesiden. Herefter registrerer og bearbejder arkivets frivillige, hvad der er egnet til at lægge op på hjemmesiden.
”Sidder der nogen derude som gerne vil give en hånd med i arkivets arbejde, er der et stort behov for at man bare melder sig”, sagde John Søndergaard Nielsen. ”Og naturligvis er man også velkommen til at blive medlem og/eller støtte arkivets arbejde med et økonomisk bidrag”. Begge dele kan ske via hjemmesiden (Link).
Facebook-gruppe vigtig kilde til nye oplysninger.
Da webmaster John Søndergaard Nielsen samtidig er administrator på Facebook gruppen ”Gamle billeder fra Troldhede”, har arkivet adgang til en vigtig kilde med bevaringsværdige historier og materialer. Med knap 500 medlemmer i gruppen er der mange, der aktivt bidrager med informationer, som via gruppen dokumenteres og ikke bare går i glemmebogen.
Tak til alle fremmødte!